петък, 19 април 2013 г.

Даровете на природата - един за всички срещу всички за един.‎

Прoдължение на "Еволюционна стълба" http://winterdefirethinks.blogspot.com/2013/04/blog-post_4582.html  и  "Когато мравката се качи високо" http://winterdefirethinks.blogspot.com/2013/04/blog-post_6055.html


"Природата обича разнообразието", едно от най-естествените и видимо за всеки следствие на съществуването. Където и отидете, където и да бъдете, разнообразието се разгръща пред погледите ви в множество вариации, най-често наричани многообразие, свързано с видовото разклонениe на живите същества. А в природната част която наричаме "нежива" с разновидност на материални среди които нямат никаква еквивалентност една с друга. И наистина съсредоточаваики, няма да откриете две абсолютно идентични неща. Дори в органичната материя, не съществува еднаквост. Еднояйчните близнаци примерно, са създадена на основата една яйцеклетка, но въпреки идентичността на гените си, те не са абсолютно еднакви. И в процес на израстването, разликите между двата индивида стават видими. Могат да се различават по характер, по стил, по критерии, по мечти, дори и с физически промени в процез на времето. Какво разбираме? За природата думата "различност" е фундамент, с които тя като велик творц въплъщава най-гениалното от себе си. Тя, природата... ни дарява с живота и с - "РАЗЛИКИ".
Биологично ставаме свидетели на организми създали множествена симбиоза, която е начин съществата да се справят с неблагоприятни условия на живот. Симбиозата в човешкото общество се проявява като добре познатия - "конформизъм". Симбиозата е съопреличаване, когато няколко организма действат под едно мото. С подобни функции е една организация, учреждения, група хора обединени от нещо което искат, или просто тълпата която се е разбунтувала в общото си негудование. Предимствата са по-голяма сила, издръжливост и надежност в оцеляването. Съвсем намясто дори и за човешките сборове. Както всяко нещо обаче, притежава и характерните минуси - забавен прогрес и еволюция. Изненадаващо е на думи, но ако си го представите, организъм изграден от много организми, не може изведнъж да се обновява ( еволюира / променя ) защото голяма част от енергията му отива в самоподръжка с всички звена на организма. И както в предната тема обособих, ЖИВО същество ( може и да е група от организми ) което не променя навиците си, нeимоверно изостава и рано или късно се превръща в изчезващ вид. СИЛАТА, СТАБИЛНОСТТА СА ЗА СМЕТКА НА ПРОГРЕСА И ЕСТЕСТВЕНАТА ЕВЮЛЮЦИЯ. Ако си купите лека спортна кола и я обурудвате с всевъзможни устроиства и оръжия за вашата защита и оцеляване, леката спортна кола ще се превърна е подобие на танк. Ще сте постигнали солидната си защита, но ще ускорявате по-бавно, заради цялата маса която мъкнете със себе си. А скоростта в почти всички случай на природата, е най-важна за оцеляването. Човешкия навик за самопрегрупиране, за обединяване на брой хора, е както колата танк, с забавено променяне. Хората в групировките понякога до такава степен забравят себе си, че живят под мотото на това частно "общество". И когато обществото каже върви наляво, всички са принудени както овцете от пастира да вървят наляво. В тази група ще има и хора които може да виждат че пътя наляво е грешен, но... те ще са в "симбиоза" с колектива и няма да си позволят да кажат своето мнение, нито да проверят самостоятелно какъв е пътя в ляво.

КАКВО ИСКАМ ДА РАЗБЕРЕТЕ - усещате всеки ден себе си в тялото си, нали? Всеки ден се будите, знаете че това сте вие самите, дишате, мислите... това сте вие. Никой друг човек не чува мислите ви и не пребивава в тялото ви. Тялото е само ваше и вие сте единствения който/която го обитава. Чудото на природата е в нейното желание, тя ни е показала какво иска. Тя цени ИНДИВИДУАЛНОСТТА, ЗАТОВА ЖИВИТЕ СЪЩЕСТВА ИМАМЕ ОТДЕЛЕНИ ТЕЛА И ПРИТЕЖАВАМЕ ПРИВИЛЕГИЯТА ДА СЕ РАЗВИВАМЕ ИНДИВИДУАЛНО. Групата в симбиоза, се чувства защитена, което възпира основния организъм, както и отделните да се развият самостоятелно в по-съвършен вид.
ЗАЩО ГО ПИША - наблюдателен съм, познавам историята и хората не са се променили почти изобщо от миналото до днес. В обществото има и хора различни, не искащи да подръжават на общото, не придържащи се към групи. Знаете ли как ги третират хората, разбира се че знаете. Хората се отнасят зле с тях, правят всичко по-силите си за да ги сравнят с земята. Обединяват се против тях, против единиците различни. Защо различни? Защото не се страхуват да развиват самостоятелно индивидуалността си. С какво право мнозинството винаги е мразело, тъпчело, упреквало, различните?! Нима човечеството не се поучава от историята си? Точно тези различни които всички пренебрегват, мачкат, подтискат, точно те, са създали всичко в миналото което е променило вашия живот сега, което вие ползвате, кой мислите го създал? Да, отново някой различен. Еднаквите хора пребивават на земята колкото за бройка и живот, те също имат потенциал, но се страхуват да бъдат силни и никога не развиват индивидуалността си. Различните дават бъдеще на обществото, различните дърпат масата към прогреса. Към еволюцията. Питам се, с какво право неразбиращите различните, ги унижават, пречат, мразят! Как ли не се замислят че ако тези различни ги нямаше, човечеството още щеше да ползва вместо лампи - свещи, нямаше дори електричеството да познава. Цялата история е осеяна от различните, които са били вечно не харесвани от масата. Но пък същите тези различни са направи живота на масата малко по-добър и лек, със свойте идеи. Различните никога не са се предавали, макар да са ги упреквали за тяхната различност, отрицанието на масата към тях им е давало стремеж да бъдат по-силни в ентусиазма си. Само защото едни са по-различни от вас, не ви дава право да се отричате от тях. Не случайно 21 век е белязан от битките срещу дискриминацията.

Посвещавам го на всеки който открива нещо различно в себе си.


Оригинал. Ако имате профил в аск и ви прави впечатление, или сте съгласни, или ви допада, можете да харесате от тук :  http://ask.fm/winterfire/answer/26493298015