четвъртък, 25 април 2013 г.

Идеалите са глупост? Нареждаш ги до скрупулите, предразсъдъците, повърхостта? Мисля, че бъркаш идеализъм и перфекционизъм. Идеализмът е състояние на духа, мечта за един по-красив свят, лишен по пошлост, злоба и лошотия.

 (Допълнителни линкове-подтеми, скоро ще бъдат добавени)


Директно съм извел резултатите на мисълта си! Като съм изпуснал да изведа причините за тези ми мисли :) Защото предполагах, че който ги прочете, сам ще се сети защо така мисля. Но... съзнавам, получва се двумерна антагоничност! Все едно, всъщност не е все едно, а направо разцепвам човешките принципи, обаче не казах защо, е сега ще го направя :)

Скруполи, не съм употребил, НАРЕЖДАМ ИДЕАЛИТЕ, ДО КОЕТО СЪМ НАПИСАЛ, до повърхностност и предрасъдъци. Каква е причината? Защо? Случайно да си отварял/а в близките дни, стара книга? Може би да, може би не. Добре :) Ако не, зарастърси се и виж какво е било значението на "идеалите" в миналото :) Тогава, в миналото, хората са били по-морални, духовни, ценностни, истински, естествени, имали са мечти :) А идеалите, както сам/а казваш, водят началото си от мечтите, от което ни се иска да стигнем :)

А сега, 21 век, какво е положението на думата "идеали". Днешните хора влагат думата за неща така простовати и обичайни. Днешните масови хора са повърхностни и така думата за идеал, изменя първоначалното си висше и морално значение от миналото, в едно простовато и повърхностно такова. Думите носят значенията на времето в което са, от интересите на хората. Какви са идеалите сега? Идеал за красота/външен вид, идеал за пари/стабилност и положение в обществото. Идеал за секс, брой партньори. Идеал за характер на принципно идеален и лесен човек. ДЕМЕК ВСИЧКИ МАСОВИ СЕГАШНИ ИДЕАЛИ, НЕ СА РЕАЛНИ ЦЕЛИ И В ТЯХ НЯМА НИЩО ВЪЗВИШЕНО. ЗАЩОТО СЕГАШНИТЕ ЧОВЕШКИ ИДЕАЛИ СЕ ВОДЯТ ОТ ЕГОИЗМА, ЛИЧНИТЕ ОБЛАГИ И КОНФОРМИЗМА (КОЙ КАКВО ИМА И КОЙ КАКВО ПРАВЕЛ) Не е ли странно, че повечето хора имат едни и същи мечти! И те са все свързани с да забогатеят, а не да направят нещо морално и възвишено.

И за да, не съм пристрастен към "ИДЕАЛИ" ето значението на думата, написана за общо разбиране.

"Идеал"
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B4%D0%B5%D0%B0%D0%BB

 "Идеал (образ, идея) представлява висша ценност или висш принцип, който даден човек преследва като цел. Това е образец на лични качества и способности, нравствено поведение, съвършенство в отношенията между хората, най-висшето и съвършенно устройство на обществото." Обянението на идеал, е скорошно :) Допълни ли са, сегашните приципи на конформизма, най-долу. Миналото е създател на думата "идеал" и се е ползвала с първите значения, за висш път и цел. Визия за креативност на нещо по-добро, но не става дума за повърхностност. Миналото е употребявало думата в духовен смисъл. А сегашното е модернизирало думата, в физически смисъл. Тяло, къща, пари, двор, перфектна филмова идилия. Не е ли така? :)

***

Вече знаеш защо казвам че идеалите са глупост! Имам предвид съвременните идеали. По тях хората си губят времето в илюзии за префектност - химери. Примерно, някой цял живот има за идеал да е много богат. Цял живот извършва стотици неправилности, накрая съжалява. Или цял живот за идеала си, не си дава отдих, и когато се осъзнае, живота е изтекъл между капките. Друг пример, хората, най-вече от тях жените, поставящи си за идеал някакво момче/мъж на мечтите им и се залавят за тази химера, търсейки някой точно както си го виждат в идеала. Така една част от жените остават разочаровани, защото не откриват такъв, никой не е съвършен, но не го разбират. Други остават сами. А трети се хващат с някой, само защото притежава една трета от идеала им за мъж и припяват навред че са влюбени! В какво? В идеала си, не в човека. За това и съм на мнението че днешните идеали, са повърхностни и са врагове на човека. Аз съм за миналите идеали, когато хората са били по-естествени и истински, по-духовните идеали :)


 Оригинал. Ако имате профил в аск и ви прави впечатление, или сте съгласни, или ви допада, можете да харесате от тук : http://ask.fm/winterfire/answer/1362674527