понеделник, 22 април 2013 г.

За или провит сте за евтаназията и клонирането?

Има въпроси на които не може човек да отговори само с "за или против", защото са серозни, и едно "да" или "не" с нищо не доказва че човека дал отговор, разбира процесите и има обективна представа за какво става дума, нали :)) Нека не се ограничаме само с конформистичното "дакане" и "некане" Защото в различните ситуации, ще има различни доводи за и против :) Евтанацията не бива да е играчка с животите на живите същества. Всяко живо същество има правото да живее :) При хората, евтанацията се "прилага" когато човек е неизлечимо болен, и сам вземе решение да сложи край на мъките си! Или в някой държави под формата на смъртна присъда, за извършени престъпления които не търпят помилване, защото са против всяка човечност и хуманност. Прилага се и при животните, ако прираста им е твърде висок, или са болни и нямат дом. При първото - как може да се оекаже правото на човек сам да реши съдбата си! Вярно че евтанацията е "законно" убиисто! Но.. ако човека страда всеки ден, а лек няма какво да прави? Да продължи да се надява ще е добре :) Ама ако не се очаква лек в близките 100 години, има ли смисъл да живее всеки ден в болка? Тук е правото на избора! Някой богати неизлечимо болни, не прибягват до евтаназия, а до криостаза :) Замръзяват се с надеждата че някой ден в бъдещето ще има лек за проблемите им, и решение естествено как да ги съживят (размразят). Тук, няма да и не, а има ибор на човека, като разумно същество сам да реши. Втория случай, със смъртната присъда, на мнение съм че смъртните присъди трябва да се забранят навсякъде по-света. Все пак какво се постига с тази присъда? Съгрешилия човек, не си взема поука, убиват го за облекчение на пострадалите и техните роднини. Къде е морала?!... Да отвръщаш с каквото е отвърнато! То не е правилно, на какво учи обществото! Че жестокостта е начина!... По-голямо наказание, от да живееш затворен от външния свят при непростими престъпления няма! Защото човека ще живее, сам със съвестта си. За третото - понякога няма друго решение, ето например с кучетата в България :)) Те са навсякъде, хапят съграждани, имаше няколко смъртни случая точно заради бездомните прегладнели кучетата. Пак заради тях улиците са опасно място нощем. То нощем няма как да те е страх от лоши хора, защото дори лошите хора са се изпокрили заради кучетата :D И въпреки че ги кастрират, популацията им не намалява, защото пристигат бог знае от къде още нови кучета! кой е виновен, ние хората с безотговорността си. Тук е един момент, няма как да кажеш "не" на евтаназията, защото навън става опасно за децата. Аз лично съм против убиването на животни и хора, но в случайте който изредиш, си има аргоменти който накланят везните в едната или другата посока.

За клонирането, то не нарушава живота, значи е възможно, да, но да не е свързано с живи хора, защото ще наруши личната им индивидуалност. Как всеки от нас ще се почувства, ако утре срещне някъде свой клонинг? :)) Не много приятно нали? :D Ще се чувстваш като половин човек! Разбира се, ако някой завещае свойте гени за бъдещето, за да го клонират, защо не :) Съгласен съм за клонирането на животни, защото може това е единствения начин да опазим някой популации, не че природата няма сама да се погрижи де, но ние така бихме я улеснили!... Животните срещани рядко да се клонират и пускат на свобода, така популацията за кратко ще се увеличи.

Оригинал. Ако имате профил в аск и ви прави впечатление, или сте съгласни, или ви допада, можете да харесате от тук :  http://ask.fm/winterfire/answer/1362214751