понеделник, 22 април 2013 г.

Според теб какво е морално и какво е аморално? Ти предпочиташ да спазваш някакъв морал, наложен ти от обществото или си имаш собствени принципи? Кои неща от общоприетия морал не приемаш и кои приемаш? За какво изобщо е нужно да има морал, дали той не ограничава само хората?

Зарът има шест страни, представи си колко страни има морала в хорските очи, а хора по тая странна земя, колко вида искаш. В мойте очи, всеки човек тълкува морала спрямо възгредите и опита на живота си, и особено спрямо желанията си - което иска (егото и егоизма). Така възниква изопачаване (деформиране) на морала, от същите хора които би трябвало да го "разпространяват" правилно. Или иначе казано, препозната ни игра - развален телефон, един казва/прави нещо, втори не възприема или добавя каквото му се иска, а трети разбира нещо съвсем различно. Ето как морала се превръща в криво огледало.
Морално е всичко произтичащо от човека към ту човека (обществото), с присъщите добродетели и мяра в грешно и правилно (позволено и нередно). А тези добродетели произхождат от духовната страна на човешкия вид, от ценностите на съзнанието ни, хуманността ни, интелекта ни, познанието ни за какво е справедливост, чест, достойство. Така най-кратко и лесно мога да опиша какво е морал :) Тази темичка, засяга честта и достойнство, които играят роля в моралните възгледни които би трябвало да присъстват в изградения човек.

(Допълнителни линкове-подтеми, скоро ще бъдат добавени)
Аморално - съвсем логично е всичко противоположно на моралното. Ако морала е "плюс", аморала е "минус". В аморала присъства основно даденостите на егоизма, жестокостта, злобата, ненавистта. Впрочем ако в обществото уж има морал, но последнато спрямо единицата човек, в целостта наречена общество морала е изопачен и превърнат в потребление, което бива докарвано дори до аморал, нищо че е прокламирано като морално. Масата има силата да наделява заради количеството хора, но общо интелектуално ниво, масата народ е като едно изгубено дете. Защото индивида е асимилиран от останалия поток хора. И се получва нещо като онази задача за орел, рак и щука, дето се опитвали да преместят една каруца, всеки дърпа на различни умнствени посоки, но нямат синхронен интелект, и затова интелекстуалните им сили взаимно се изключват, като остава единствено първичната, физическа сила.Има една древна приказка, че за добрите достойни хора, не е нужен морал, защото те не постъпват неправилно, те са един вид създатели на морала, еталони. Е то хубаво, но сега като знаеш това, ще разбереш и защо е нужен морала, изглежда масовите хора не са добри и нямат особено чувство за достойнство, като в тях не пребиват добродетелите. Това е причината за такива хора, да е нужен морал, защото сами не могат да се сетят кое е правилно и кое, способни са да вършат глупости. като заблудени овце, без пастир. Каква ще е цивилизацията без морал - оня ще си каже, защо да не навредя на тоя, или какво грешно има в убиството, изнасилването, тормоза, лъжите и тнк. Нали? Морала  не ни ограничава с нищо, предпазва добрите хора, от другите в същото общество които нямат добродетели, за съжаление.

Така като ме четеш сега и преди след всичко написано от мен, според теб (вас) дали аз бих могъл да имам нещо наложено в мен от обществото? При условие че аз често говоря за обществото и неправилностите на хората. Аз съм индивидуалист. До момента не съм се повлиал от нищо обществото, правя което смятам за правилно, а не което обществото прокламира. ИСТИНИТЕ СА ДО ИНДИВИДА, ЗАБЛУДИТЕ ДО ОБЩЕСТВОТО. Спазвам морала на сърцето и душата ми, имам чувство за редно и нередно, и силно изразени душевни ценности. "общоприетия морал", разбра, обществото изопачава спрямо интересите. За какъв морал би могло да се говори в рамките на обществото, когато спрямо индивида, често е аморал. Пример за индивидуален морал - мислиш какво не би ти харесало някой да ти направи и не го правиш на никой. Това е морал. А което ти харесва да ти правят, казват, правиш и казваш на други. С лице към тях, но с ръка на сърцето. В такъв случай морала не е задръжки, а същността ти.

 Оригинал. Ако имате профил в аск и ви прави впечатление, или сте съгласни, или ви допада, можете да харесате от тук : http://ask.fm/winterfire/answer/15656586847