четвъртък, 25 април 2013 г.

Какво са за теб религиите? Има ли смисъл в тях? Защо изобщо ги има? Защо някои хора изпитват нужда от религия и да вярват в нещо? Ти вярващ/а ли си? Има ли разлика между различните религии и каква е тя? А каква е приликата?

АЗ ВЯРВАМ В МНОГО НЕЩА =) Вярвам че има нещо по-висше :) ПО-НАЧАЛО СЪМ КРЪСТЕН СПРЯМО ПРОСЛАВНО ХРИСТЯНСКИТЕ НОРМИ, ОБАЧЕ МИ ДОПАДА МНОГО ИНДУИЗМА, БУДИЗМА, ИЗТОЧНИТЕ И ДРЕВНИ ВЯРВАНИЯ И УЧЕНИЯ :) ОТВОРЕН СЪМ КЪМ ВСИЧКО, РАЗБИРА СЕ НЕ ПРИЕМАМ НЕЩАТА ВЕДНАГА, А ГИ ОБМИСЛЯМ И РАЗСЪЖДАВАМ :)

"Средставата" доближаващи ни до по-висшето :) От религия до религия им голяма разлика. Най-срещано е да се обърква, или неразбира значението на вяра и религия. Религията е вяра която е възприета масово (от голям процент население). А вяра, да има виждая за живота, които не е казано да бъдат общоприети (тоест издигнати до религия). Има ли смисъл от въздуха който дишаме? Имали мисъл от водата която пиеме? Къде е приликата? И схващанията вложение в религиите са положени още от древни, древни времена :) И в което се вярва, не е просто една измислица дошла от никъде, а се основава на хилядолетия опит и мъдрост. Това е завещанието на древните за съвремието. Религиите имат общи корени, разделени са заради географията и нациите употребяващи ги. НИЕ СМЕ, В КАКВОТО И ФОРМА, И ТРЯБВА ДА ВЯРВАМЕ В НЕЩО, ЗАЩОТО ВЯРВАНЕТО, Е ЗАЛОЖЕНО В НАС :) БОГ/БОЖЕСТВЕНОСТ КОЙТО Е ЦЕНТЪРА НА ВСЯКА РЕЛИГИЯ Е ВСИЧКО КОЕТО НИЕ НЕ РАЗБИРАМЕ ЗА СВЕТА.

И нали света е голямо място, ние никога няма да знаем всичко, никога няма да разберем с точност от къде се е появила вселената, от къде сме се взели ние хората, така че, ще продължим да вярваме, имаме нужда :) Най-вече че да вярваш че има нещо по-висше от теб, е да вярваш че съществува доброта и красота, а това е вид стремеж за нас хората. НИКОГА В ЦЯЛАТА ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ НЕ Е ИМАЛО НАРОД/ЦИВИЛИЗАЦИЯ, КОЯТО ДА НЕ Е ВЯРВАЛА В НЕЩО ПО-ВИСШЕ (НЕ Е СЛУЧАЙНО :) Какъв ще бъде света, ако утре се събудиш и откриеш че няма религии? :) Ще си посмилят много, че ще е добър и ще се заблудат. Вярите в по-висшето са единственото което държи хората с будна съвест и морал, без нея, светът би се разпаднал като отломки от метеорит. Не е ли видно, че по света е пълно с зло, достатъчно е един ден без религии, за да се почувстват (хората с лоши помисли) свободни да рушат, унищожават, убиват и какво ли още не. Вярно и сега го правят, ама е в известни граници, защото има и добро което се противопоставя на злото. ТИЯ НЕЩА С АТЕЙСТИ И АГНОСТИЦИ, СА ПЛОД НА ОБЪРКАНОТО И ЛУДО СЪВРЕМИЕ. Който не вярва да погледне миналото, дори великите хора са били силно вярващи :) Какво? Да не би да се заблуждавали, дали? Щом са допринесли толкова много за човечеството. Сега хората хич не са в час, по-лесно им е да казват, че не вярват в нещо по-висше (не е казано Бог) Ама няма такова нещо като "не вярва", щом живееш, щом дишаш и сърцето ти бие, ти вярваш в нещо.

Та... които твърдят че не вярват, са изключително объркани хора, в действителност те "вярват че бог не съществува", ето пак вярват в нещо :) Такива, цqл живот се мъчат да действат рационално и последвателно, просто ги е страх от мисълта че там някъде има нещо повече от тях което ще води живота им. Страхуват се, затова отричат по-висшето начало. Питаш ли ги по фундаментални въпроси, търсят научни доводи за отговоrите си, защото за тях света трябва да е подредено място и логично място, което е напълно обяснимо. За тях, както няма бог, така и няма душа или друг живот. Те живеят с мисълта че когато умът и край, няма нищо. За мен тяхното е ограничено мислене, базирано на страховете им. Цитират дословно какво са прочели, за да могат да дават отговор, но зададеш ли им въпрос влизащ в разрез със съществуването на висше, и положиш довод опрян дори на науката и увяхват тотално :)) Не си го признават, но дълбоко в себе си знаят че не могат да обяснят всичко и че има неща за които няма обяснения, те просто си живеят в малкия си логичен свят, като се пазят от всичко. Това е истината. А че има нещо висше, то е видно, да не би предците ни и хилядолетията да са били под мотото да глупостта? Няма как стотици хиляди години хората да вярват в нещо и вярата им да няма зрънце истина :) Инстинкт е да се обръщаме към висшето, да се стремим към него, за да се издигнем някога в далечното ни бъдеще до това по-висше :) Не всичко е еволюция, дарвиновата теория не се гарди на откритите вкаменелости. Но те пък, не са последвателни. А са разнородни и разпръснати на различни места по-света, което би следвало да ни накара да се замислим, аджебъ, ако човека е произлязъл от маймуната? Защо и сега има маймуни? НЕ Е ЛИ УДИВИТЕЛНО СТРАННО, ЧЕ ПРЕДЦИТЕ НА ВСИЧКИ ЖИВОТНИ СА ИЗЧЕЗНАЛИ БЕЗВЪЗВРАТНО, И ЕДИНСТВЕНО УЖ ПРЕДЦИТЕ НА ЧОВЕКА СЪЩЕСТВУВАТ НА ЗЕМЯТА? ТОВА КАК ДА СИ ГО ОБЯСНИМ? ОСВЕН С, ЧЕ ДАРВИНИЗМА СИ ПРАВИ ИЗВОДИ НА ОТКРИТИЯ, НО ТЕ НЕ СА ВСИЧКИ И ВЕРОЯТНО НЕ ЗНАЕМ МНОГО НЕЩА. ЗА В БЪДЕЩЕ ЩЕ СЕ ОКАЖЕ ЧЕ ЕВОЛЮЦИЯТА НЕ Е КОЕТО СИ МИСЛИМ ЧЕ Е. ЗАЩО ОТ БЛИЗКИТЕ 100000 ГОДИНИ НИТО ЕДНО ЖИВОТНО НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛО (ЕВОЛЮИРАЛО?) Странно е :)

На мнение съм, че хората деградират, че не сме така ранни колкото си мислим че сме, че е имало по-древни цивилизации технологично дори по-напреднали от нас сега, но саморазрушили се, че възрастта на човешката раса е много по-голяма. За приликата казах, а разликата между различните религии е в нивото което взема по-висшето в света на хората....
При едни божественото е очовечено, а бита и културата асимилират. А при други висшето взема участие в живота на хората и е със свобствено проявление. Или иначе казано, в първите сякаш Бог е задължен да се поставям редом до хората, а в другите - хората търсят мястото си сред бога.

(Допълнителни линкове-подтеми, скоро ще бъдат добавени)


 Оригинал. Ако имате профил в аск и ви прави впечатление, или сте съгласни, или ви допада, можете да харесате от тук :  http://ask.fm/winterfire/answer/1362384479