неделя, 28 април 2013 г.

Как си представяш срещата с представител на друга цивилизация? Извънземният разум - заплаха ли е или надежда за човечеството?

Отговарям тук и на другия въпрос :) От едно естество са и имат допирни :)

Определено като вид сензация и всеобщо удивление от нас хората!... Въпреки, че ще е среща като среща, нищо че другата цивилизация ще е по-развита от нашата, ако говорим за извънземни, или по-ниско развити племена от планетата ни (под цивилизация) Повечето хора си представат първия контакт, като нещо грандиозно, впечатляващо, с куп ефекти, и тнк, защото са гледали много филми :))

А аз си го представам като най-обикновена среща, без разните церемонии. Едва ли по-висшите ще са гледали филмите ни и ще им се занимава да ни угаждат на капризите за ефектност. Просто живи същества от другаде, нищо повече :) Разбира се, знаем как реагират хората на всичко ново, едните с неприкрит ужас, другите с миролюбиво сърце и трети с безразличие. Какво да се каже, хората имат изградени пред-представи за всичко още преди да са го видяли с очите си - голяма грешка е!... Такива срещи се делят спрямо убежденията, на места се скъсват да пишат, как другата цивилизация ще иска да ни завземе за ни използва ресурсите! И че ще са войнствени, което за мен е пълна глупост! "Умрял" е някой за нашите ресурси! :))

По-напредналата цивлизация за да ни намери и стигне до нас, отдавна ще си е решила всички проблеми с ресурсите и няма да идва при нас, за злато, пари, ресурси, а заради самите нас :) Не! Не, за да ни заробва, а за да ни опознаят. Ще е трудно двете страни да се разберат, ще е както когато конквистадорите, за първи път стъпват в Америка, всичко ни се струва ново, за тях също ще е!... Е, ще имаме много прилики. Каквато и цивилизация да е, за да се е развила, ще трябва да е минала и през нашите нива на път и развитие, на комуникация и тнк. А и смятам, ако става дума извънземни, те ще изглеждат като нас, без съществени разлики. Ще имат два крака, две ръце, една глава. Като нас ще са двуполиви, вероятно ръста, размерите на тялото, цвета на кожата и очите ще е различното. Глупаво е да се прави прилика, между какво се случило с индинаците, и другите, когато европейците ги срещнали. Индианците, Маите, Ацтеките и другите, не са били народи или цивилизации, били са развити. Не са били като европейците защото са водели сравнително затворен живот и интересите им са били други. За сметка на това, са изграждали градове от камък, дето и днес не знам как са ги създавали! Защото не са имали техника, поне така се твърди! А изработките им са прецизни до най-малкия детайл. По-същия начин, една извънземна цивилизация, ще е развита в духовен аспект, но наравно с технологичния. И такa погледнато, нецивилизовани са били самите конквистадори, защото са попаднали на други хора, с други обичай, но не са ги разбирали. Не смятам че чуждопланетния разум е нечия надежда, нито заплаха. Във високите нива на интелекта, изчезват разрушителните наклонности. Извънземната цивилизация няма да иска да ни завладее или вреди, а ще иска да ни пази, или да ни помогне като краен случай. Защо? Защо като краен? Защото тя ще е минала по своя път, ще иска и ние да извървим нашия, без да ни се меси! Представете си, идват, дават ни да ползваме тяхните технологии, е как? Ние няма да сме узрели за тези знания! Ще злоупотребим! Мисля, и да има извънземни, те ще ни гледат от далеко, няма да се месят докато не израстнем достатъчно за да ги разбираме :)

Мойте представи имат разлики от преобладаващите виждания, защото аз не се водя от пребладаващото, а съм разсъждавал. За мен, каквито и живи същества, други, да има, няма да бият път до нас, до планетата ни, просто няма смисъл да го правят! А и как ще ни открият сред всички други небесни тела, освен ако не са ни създали. Струва ми се невъзможно, космически кораб да пътува до планетата ни, през милионите светлинни години! Че как? Живите същества вътре, да са в неспирна криостаза ли? Глупаво би било, не и с нашите разбирания за физиката на вселената. Та... ако ще идват, те ще знаят повече за вселената, ще знаят как да изминат голямото разстояние, без да пътуват, а като "огънат пространството"! Но не както си го представаме в теорията на относителността. Защото ако следваме нашата физика, дори светлината е бавна във вселената. Следователно, тези извънземни, ако техните познания са като нашите, ще е невъзможно да дойдат. Не бих се учудих и ако сме и единствената материална интелигентна форма на живот в цялата галактика, не че е нямало, а другите интелигентни форми на живот да са се затрили, от глупост и лудост, преди да стигнат възвишеното ниво. Някой ще си спомни за летателните апарати с форма на чиния, но такива са разработвани през Втората Световна война, та ние хората комуникираме, но сами не знаем какво сме създавали и на какво сме способни. Един ден, много далечен ние ще бъдем досущ като представите ни за извънземните! Еволюцията продължава. Кой знае как бихме изглеждали сме милиони години.


 Оригинал. Ако имате профил в аск и ви прави впечатление, или сте съгласни, или ви допада, можете да харесате от тук : http://ask.fm/winterfire/answer/1362175327