петък, 19 април 2013 г.

В търсене на българското. Или "мистерията" около изчезването на българското самосъзнание. БЪЛГАРИ на ДУМИ.‎


Запазвам мненията си, ще са ми спомен за какво е българското ниво от двете теми, със стотици коментирали. Българите се обединяват лесно около глупостите, но не и около истински важните неща, да не говорим за тенденцията българската съпричастност да е единствено в нета! Зареден съм с положителност, но като тегля чертата на какво казваха всички. Извода ми е - българския народ е объркан народ и в този си вид е обречен народ. Разхвърчаваме се като неутрони от радиокативен елемент. Обаче повсевместно се удряме в гърдите с завидна "гордост" че сме били българи. Ех,... живеем ние българите в миналото, гордеем се с миналото, а действителността ни е под всякаква критика, не е и обръщаме внимание, продължаваме да си живеем в миналото и да бъдем напълно безразлични към наболелите проблеми като - западане на културата, на самосъзнанието, на бъдещето на нацията, на развитието, на стандарта, на какво ли не. Живеем 24/7, живеем, тук таме се замисляме уж, ако някой се намеси и ни каже да мислим, иначе и това не правим. Закривамe ушите, очите и устaтa си като онези три прословути маймуни. Прави ме се - на ни видели, ни чули, гледаме само пред краката и под носа ни! И така, продължаваме до където стигнем без много да му мислим, без да се чувстваме обвързани с нацията, с родината, с историята, с действията си. Не знам дали е тъжно, или плачевно, но мисловното положение на мнозинството от днешни българи е като празно пространство. Забелязваш през прозореца че има някой, обаче като почукаш на врата, о, изненада, оказва се че няма никой. Каква ирония.

Конкретните теми са:

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=589138174445092&set=a.357105374315041.109441.357007690991476&type=1&comment_id=111412537&offset=0&total_comments=232

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=484038481653534&set=a.165684153488970.40128.162871167103602&type=1&comment_id=1725223&offset=0&total_comments=62

Всичките ми мнения по темите, написал съм ги подред:


► И си мислите вие че като събере много likе-ве и сте направили нещо огромно. Едва ли не грандиозна подкрепа. Но знаете ли изобщо не е важно кой подкрепяте в facebook, важно е като спрете компютрите, като излезете навън, кой и как тогава подкрепяте и с какво поддържате традициите, и националното ни самочувствие и самосъзнание. Там - навън е важно, а тук и 100000000000 гласа (харесвания) да съберете, какво ли значение би имало. Щом ако излезем не видим и един човек който да изразява уж готовността която тук е демонстрирал/а.

---

► Изключително любопитно е, каква гордост, каква националност, каква съпричастност и дух, НИЕ българите прокламираме/проявяваме в интернет пространството, особено facebook! Тук сме уж единни, тачещи, милеещи за родоначалството на културата и миналото на което сте стъпили за да бъдем днес каквито сме. Уви, уви, един поглед навън е достатъчен да покаже че липсва дори и най-беглият признак за това българско единство и родолюбство в лицето на самосъзнанието ни.

Къде е то? НИЕ народ и държава на думи ли сме? Или сме така асимилирани и обременни от "красотите и богатствата" на новия свят (чужбина), че се е получило в нас израза "пази боже сляпо да прогледа". Грабвайки животите си към приказките които си мислим че ще получим отвън, се претворяваме в нация забравяща българското (традиции, история, причини, самосъзнание), но затова пък добре обединяваща се - единствено из дебрите на facebook!... Кланяме се на чуждите традиции, на чуждите нрави, култури, защо? Защото за българина не важи "един за всички и всички за един", а "всеки за себе си". Колкото страхотнa в интернет "съпричастност" да имa, не е тайна че всеки си мечтае да избяга от България, да заживе другаде. Много вече са го направили. И така. Достигаме до логичния безспорeн извод, че нашия народ тачи, подкрепя, съпричаства за българското, само на думи, тук, където всеки е скрит зад монитора си. Именно затова, навън няма да се види българи обединяващи се в някаква кауза, или искащи да направят нещо, да подобрят. Всичкото желание на българина да промени родината си, е само в интернет. През остaналото време, мнозинството така лесно уж обединяващи се тук, какво правят? Махват с ръка и казват "не ми пука, да става каквото ще". Да, така е по-лесно. Ние винаги чакаме някой да ни оправи, да ни намести, а ние просто да използваме на готово.

За тези замислящи се какво щеше да е Левски днес да е жив и да види в какво се е превърнала родината и народа. Нямаше да се гордее с нас. Левски не се е борил и жертвал живота си, да ни даде сили и надежда за нещо по-добро, че след освобождението, да си създадем нов кафез/затвор с който да си пречим на развитието си. Аз не знам да има друга нация която 500 години да e търпяла робство! Ние кажи-речи сме единствените с толкова употребен национален дух. И до долкова сме привикнали да сме подчинени, че когато се почувстваме свобoдни, бързаме да си създадем затвор, или да си намерим някой на който да сме отново в позиция на подчинени. Просто масово, ние не обичаме да сме свободни и да бъдем обединени реално в нещо. Причината държавата, стандарта на живот да са на нивото което познавате сега, е заради бездействието, непукизма и онова желание всеки да се спасява за себе си. Какво национално самосъзнание тогава вирее сред душите на българите? Сред малцина да, не говоря за крайни националисти. Крайностите никога не водят към добро. Говоря за нормално, реално, хуманно, национално самосъзнание. За съжаление масата винаги надделява, проблемът на народа и държавата ни е все още наличието на твърде много стари разбирания, наличие на егоизъм и пълното ни реално безразличие към духовните ценностите български, към всеобщото (народа ни) и към развитието ни.

---

► А я се запитайте защо винаги е нужно някой да ни тласка напред, някой да се бори и жертва за собствените ни животи и свобода? Защо? Защото явно повече от народа не могат нищо да направят, поради това че нямат никакво желание нещата да се подобрят. И каквато и "подкрепа" да си слагате в facebook, facebook не е реалността. Като няма обединени в реалността, тогава каква гордост предвизвиква във вас, интернет "подкрепата"? Където всички се крият зад монитора.

---

► Естествено - не разбират че с like-ва не показват никаква почит, нито съхранение на народността и самосъзнанието. В facebook преобладават деца, те нямат ясно изградени представи за което е истинско, кое е правилно и как се оказва уважение към миналото. Останалите правещи същото като децата, те просто пригласят и се увличат от дейността на общия поток. Нарича се конформизъм. Липсата на индивидуалност в мнението на повечето лица в нета.

---

► [Нечие име], едва ли Левски преживе е искал да бъде възприеман като светец или повече от другите. Той не се е стремял към слава. На който не му ясно, да се запознае с историята. Левски е първооблика на свободния българин борещ се за всеобщата свобода.

---

► Тъжно. Тъжно е това което правите. Аз съм само на 23, вие вероятно повечето сте по-малки от мен. Но е тъжно че за вас да направите нещо велико, е просто да събирате харесвания.
===>>> Какво ли щеше да каже Левски, да можеше сега да види как българските деца и част от населението, почитат историята? Чрез някакви си Like-вания, на место с дела. За мен сегашните българи са абсолютни безродственици, тачещи единствено изгодата.

---

► [Нечие име], имаме страхотна родина, земя, природа. Тях кой ли ли забелязва?! Според мен, е нужно да се отучим да търсим проблемите в другите, а първо да се запитаме какво НИЕ направихме за да не e България на нивото на което е? Смеем ли да се запитаме? Или вечно чакаме другите да ни оправят, да правят нещо вместо нас? Управниците какъвто проблем да са, КОЙ ги е избрал? НИЕ. Следователно вината е наша, обща. А какво, мислите си че управниците са целия проблем ли? Щеше да е лесно да са са, но уви, не са. На тяхно място ще дойдат други и пак същото ще се повтаря десетки пъти до безкрайност. Защото на българина му е откровено казано все тая за държавата, за народа, за културата, за духовните ценности. ПРОБЛЕМА не започва от вън, проблема ЗАПОЧВА ОТВЪТРЕ, от самите нас, от това на което възпитаваме децата и самите ние сме възпитани/научени, от това което ние самите правим и неправим. Как един народ като българския, да се оправи, като ние разчитаме все на другите да напрaвят нещо за общото благо. Но доброто не започва от другите, а от всеки един от нас, още като излезете от навън през врата. Как да се промени нещо, като децата се възпитават на егоизъм и негативизъм? Да не уважават историята си, да неуважават миналото си. Кой ли е виновен? Ами в момента живеем ние и ако нищо не се промени, ние ще сме виновени, всички ние които много сме искали, ама нищо не сме допринесли.

---

► [Нечие име], разпространението на снимката на Васил Левски в facebook и like-ванията й, с нищо не допринасят за българския дух. Това е като да казваш че защитаваш някаква кауза, а да не присъстваш на мероприятието, схващаш ли логиката. Каква полза от хиляди харесвания? ВИЕ ДА НЕ СТЕ ДЕЦА ВСИЧКИТЕ? Че ви задоволяват само харесването и после ще затворите страницата с големия "кеф" и гордост че сте направили нещо огромно за българското почитане на самосъзнанието. Как? Ами харесвайки снимката на Левски! Да голямо облекчение и оправдание, за това че просто хората сега наистина нямат грам самосъзнание. Стига им да харесат нещо и да си продължат "големия" живот отвъд интернет. И само когато са в интернет са много видни българи. А улиците все така си поустеят и никой не прави нищо за бавно забравящата се култура и духовни ценности които уж вие тук чрез харесване тачите!

---

► Така е [Нечие име], напълно съгласен съм с вас. Но как да го разберат това другите? Тях отдавна не ги вълнува нищо свързано с историята, или миналото. Въобразяват си че харесат ли снимката, или кажат ли "заслужава 5O ООО харесвание" ще отбият номера. Демек мислят че са направили нещо съществено за почитането на паметта на Левски. Това за което не се замислят, Левски не е искал да се сещаме за неща като чест, достойнство, само и единствено при вида на снимката му. А да живеем с тези неща и да бъдем по-дейни - реално дейни.

С какво са заменили миналото, с екстрите на сегашното. На тях и се кланят. Затова чест и достойнство се обезличават от българското самосъзнание. Просто не се чувстват свързани с това минало. Особено младите.

---

► [Нечие име], народа ако е стадо, е стадо без пастир. Крайгорските вълци се спускат и нахапват наивните овчици. А те заедно от страх, купом се разбягват към едно "възвишение", не виждайки от низините в които са, че отвъд "нелепото възвишение" се стеле пропаст, бездна, застрашително очакваща тяхното падeние. Израждат се в консуматори (епохата на материализма) А измишьотините с КРАЯ НА СВЕТА! Представи си, за българина е по-лесно и желано света да върши, от да направи нещо смислено през живота си.

Надежда ще е българина да е заспал. Надежда! Обаче не знам дали е заспал българина, или просто вече българина е предстанал да бъде българин, вътрешно.

Ако продължава така, ще дойде ден когато народа ни ще е пред изчезване и червената книга ще бележи една изчезнала култура.

---

► Oсобено информативна е наблюдаваната дейност на всички, всички писали по темата. Информативно и показателно за преобладаващите интелектуални и културни норми в българското съществувание. Намесват се дозини редици на хора за които от далеко се личи че хабер си нямат от историята, нито ги вълнува. "Проследих" с поглед - изказвания на псевдо патриоти, на псевдо граждани със селски манталитет (дали пък селящината не е мода?!) Изказвания на деца с очевидно прозиращи празнини в познаването на миналото. На разни "уж" порастнали (възрастни лица) които подгласят към общия хаутичен поток (явно нямащи мнение, предпочитащи да си сложат и те клеймото/тежката меркантилна дума, типична Бай Ганьовщина, която отдавам на това че възрастните от този тип писали тук, са твърде обременени от миналото) За част от изброените - темата и сериoзните изказвания, бяха като вид шега. Друга част се държаха по начин, НЕПОДХОДЯЩ за открито публично пространство като това в facebook, a като че се намираха в "кварталната кръчма" Повечето демонстрирахте че НЕ ВИ ПУКА КАКВО И КАК СЕ СЛУЧВА (не съм изненадан) Намериха се и леко притворни типажи, които просто повтарят което се харесва да се чуе.

За всеки разумен и интелигентен човек - веднага ще стане ясно, че МНОГО ХОРА СЕ ДЪРЖАТ КАТО БЕЗМОЗЪЧНИ. Айде, децата е горе-долу приемливо и разбираемо открито да показват глупостта и капризите на егото си произтичащи от изгодата да "харесват нещо" в своебразната си игра. Но... с какво е оправдано глупавото, селско и откровено казано идиотско държание на по-големите и най-вече възрастните писали тук? Дали е проява на промити мозъци, или наистина на населението им хареса да са глупави (затова може би на първо място разкриват глупостта си!) Или пък са ужасно непоправими инати и си държат на нищото което така и иначе знаят че не са направили, но пък им е удобно да са българи не направили нищо, но в интернет, ДА ХАРЕСАТ И НАПИШАТ - "Дайте харесвания", "НАЙ-ГОЛЕМИЯ" и други глупости които биха били по-характерни за 9-12 годишно дете, но не и за големи хора!!! А какво ли да се каже за репликите "сега няма такива", "сега няма като него" и тнк. АМИ ДРАГИ ПОЛЗВАТЕЛИ НА FACEBOOK, то и да има като него вие не бихте позволи нищо да се промени. ВИДИМО Е КАКВО се случва с погресиращите и различни хора, различни от "бездарната" маса (маса на вечно негодуващите, но нищо не правещи.) В българския народ изпъква голяма злоба към тези с желание за нововъведения и промяна. Та.. историята помни, как и с какви усилия такива хора са опитвали да променят нещо, но масата народ, вечно тласка нещата назад. Така няма прогрес. Пък и все ще се намери я завиждащ, я омразен тип и какво? Дали според вас и да има сега хора като Левски, щяха да успеят нещо да направят? Нямаше, най-малкото нямаше да променят вас. Защото ВИЕ НЕ ИСКАТЕ ДА СЕ ПРОМЕНИТЕ. Тръгнали сте по отвесната стена и пътя ви е само надолу и надолу. Хрумва ми и българската приказка - за двата котела в ада. Единия българин събрал сили да се измъкне от котела. Но съседа му, също в котел до него, му завидял че ще се освободи и на место да го остави да излезе, че да му помогне и на него да излезе. Протегнал ръка и го натиснал в котела. Така нито един не се измъкнал и нищо не се променило.  Странно как единствено чужденците говорят добри неща за българите (поне докато са в България!) Колко сме били гостоприемни, колко не знам какво. Е да! Нали! За чужденците ние българите отваряме "сърцата, душите", абе всичко каквото може да се отвори отваряме. Ако това ще ни приближи до изгода, или до пряк път в чужбина. А стане ли въпрос българина към българин, какво наблюдаваме? Грубо отношение, нетолерантност, негостоприeмност и тнк.

 Пътя на промяната, започва от ВАС, от ТЕБ, и МЕН. От всички ни. Който не го разбира, върви против себе си.

Оригинал. Ако имате профил в аск и ви прави впечатление, или сте съгласни, или ви допада, можете да харесате от тук :  http://ask.fm/winterfire/answer/22910061151