събота, 10 август 2013 г.

Господ ли създаде нас или ние създадохме Господ?‎

Объркванията, грешните съждения, противоречията - са неправилно спрегнати понятия, от криво-разбрани и напълно погрешни несъвместимости.
За да се даде отговор, трябва предварително да се проследи съдържанието на въпроса. Обикновенните въпроси включват изясняване на едно неизвестно. Докато в "Господ ли създаде нас или ние създадохме Господ?", неизвестните са повече от едно. Има цели три неизвестни - първото - "Господ", второто "нас", третото "създаде".

"Създаде" е неизвестно, тъй като все още никой и никога не е успял да дефинира точно, ясно и конкретно какво е "създаване", защото ако приемем че "Господ" ( първото неизвестно е наличен от самото начало, а "нас" е налично след самото начало, то излиза че нищо не се е създавало. А просто едното изменило атрибутите си ( компонентите с които процедира ). Следователно, на прост пример, ако дървото е съществувалo преди плода, както ни е позната реалността. То дървото не ще да е първо, но ако то не е първо ще е първи плода. Такова съждение е напълно погрешно. Невъзможно е да съществува безкрайност, не е и безкрайност на компонентите. По такъв начин, думата "създаване" би се подразбрала погрешно, ще бъде впрегната като израз на правене на нещо което не съществува, а както отчитаме, за да съществува "нас", трябва да съществува и нещо преди "нас". С изричното, че това преди "нас", не ще води до същото само по себе си в посока - различна, въпреки че ще притежава всички потенции на следващото.

Следващото "Господ", ние го употребяваме като "вездесъщ". Простолюдието си го представя с бедното си въображение, като някакъв "възрастен човек с дълга бяла брада като Дядо Коледа, дето седи някъде и дава разум". Малко по-интелигентите, го разбират като "сила бдяща за световния ред и контролираща хода на събитията". Още по-разумните го имат за "карма", начало на събитието живот и съществуване. А най-разумните, не се водят от кой какво има под разбиране за "Господ", а сами стигат до разбирането какво е, като не го игнорират и приемат съпричастието на всяка прашинка в мирозданието на живота. "Господ" не бива да е нишо разбираемо понятие, защото по един или друг начин, "Господ" ще съществува винаги в човешките разбирания, причината е твърде очевидна. Никое живо същество не може да изключи "Господ" от съжденията си ( ако има такива ), независимо дали е висше или средно разумно същество, защото без наличието "Господ" не може да се обясни по никакъв начин как се е стигнало до "нас".  Тъй като ако едно същество игнорира "Господ" то това същество е вече деградирало. С което не мисля че църквата, науката, или която и да е групова институция може да разясни какво е "Господ". Всяка институция тълкува понятието по свой начин според егоистичните си цели и ползи. Истината е достижение на единиците, не са групите. Истината не е групово постижение, никога не е била, а постижение на единицата, която упражнява всичките си способности. Само чистите умове, не робуващи на нищо, без предрасъдъци и със свободно съзнание, могат да се докоснат до тази тъкан и да я разберат. Останалите които не са достатъчно силни като единица, се свързват в групи, те никога не достигат до чисто разбиране на понятието. Защото нямат време, живота им се свежда в угаждане на всички и всеки, за да оцелеят по плавно, да спазват "обществените нашийници и намозъчници", да се размножат, и изобщо да направят всичко което "обществения фалшив тотем" счита за достояние на нормалността.

"Нас" - също е неизвестно. Познаваме "човека" и неговото "съвместилище". Но ние не знаем какво в действителност е "нас", поради факта че разбирането "Господ" е нестабилно, хората са с различни мозъчни капацитети и го тълкуват на различни нива от разбирането си. Без познанието за "Господ", става непосилно да се установи и какво е "нас". Защото "нас" не е самостоен параметър. Ако ти не беше виждал никога дърво, но пред теб имаше ябълки, щеше ли да знаеш какво представлява ябълката? Не. Защото нямаше да знаеш от къде произхожда. А каквото не познава миналото си, не познава настоящето си, не познава и бъдещето си.


Анализа от разсъждения е моя отговор на въпроса. Разбира се не го давам изцяло наготово, оставям място всеки сам, който иска, да се замисли.


 Оригинал. Ако имате профил в аск и ви прави впечатление, или сте съгласни, или ви допада, можете да харесате от тук : http://ask.fm/winterfire/answer/58367529823/